Samen naar meer plantaardig

Een meer plantaardig voedingspatroon heeft een lagere CO₂-uitstoot dan een voedingspatroon met dierlijke producten. Voor de productie van dierlijke eiwitten is namelijk veel voer nodig. En voor de productie van dit voer moet veel land en water worden gebruikt, wat een aanzienlijke belasting voor het milieu vormt. Bovendien bevat dit voer veel plantaardige eiwitten die ook direct door mensen kunnen worden gegeten. De verschuiving naar meer plantaardige voeding vermindert de emissie-uitstoot en het land- en waterverbruik, vergroot de energie-efficiëntie van onze voedselproductie en is beter voor de biodiversiteit. Bovendien is een meer plantaardig dieet goed voor de gezondheid van de meeste Nederlanders.

Superunie werkt aan een uitgebreid aanbod van plantaardige producten, waarmee de leden invulling kunnen geven aan de eiwittransitie en consumenten kunnen kiezen voor producten die minder CO2-uitstoot veroorzaken. Superunie heeft beleid en een aanpak opgesteld over hoe we richting geven aan deze eiwittransitie. In 2025 werken we per belangrijke productgroep een voorstel uit voor productaanpassingen voor onze leden. Zij hebben een belangrijk aandeel in de eiwittransitie en kunnen hun klanten beïnvloeden en inspireren door middel van marketing en communicatie. Daarmee helpen zij hun klanten met de keuze van producten voor een duurzamer voedingspatroon.