Impact in de bananenketen


Waarom extra aandacht voor leefbaar loon bij bananen?
Om een leefbaar loon voor onze bananenarbeiders te realiseren zoeken wij actief de samenwerking met de hele keten. Want, we willen onze keten kennen en weten waar onze bananen zijn geteeld, door wie en onder welke omstandigheden. Op deze manier kunnen we niet alleen duurzaam en transparant ondernemen, maar ook het verschil maken. Initiatieven om een beter loon in de grootste bananenexportregio’s te realiseren kwamen in het verleden moeizaam op gang. De keten is complex en de invloed van individuele partijen is vaak beperkt. Dit vraagt om een extra inspanning vanuit ons om de weg naar leefbaar loon vrij te maken.
Resultaten
Al onze bananen dragen het Fairtrade of Rainforest Alliance keurmerk. Helaas wordt hiermee een leefbaar loon nog niet geborgd. Superunie is daarom in 2019 samen met andere supermarkten het Bananenproject gestart. De afspraken die in dit kader zijn gemaakt zijn een onderdeel van het Convenant Voedingsmiddelen op het gebied van Internationaal Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (IMVO). Initiatief Duurzame Handel (IDH) begeleidt dit traject. Deze samenwerking tussen supermarkten is uniek en zorgt voor internationale aandacht voor het belang van bananenarbeiders.
We maken hierbij gebruik van een speciale tool, de Salary Matrix, waarmee het verschil wordt berekend tussen het huidig loon en een leefbaar loon.
Waar staan we?
In Ecuador heeft de overheid een leefbaar loon vastgesteld. Alle 207 medewerkers die werken op de acht plantages in Ecuador waar wij onze bananen vandaan halen, ontvangen dit leefbare loon. Voor het volume bananen dat we inkopen uit Colombia is er op basis van salarisdata nog een loonverschil ten opzichte van een leefbaar loon. Voor de Fairtrade en Biologische bananen die we inkopen is de gap tot 100% gesloten. Dit omvat 69% van ons volume. Voor de Rainforest Alliance bananen nog niet. In 2025 zullen we de gap voor de Rainforest Alliance bananen verminderen met tenminste 75%.
Audit gezamelijke validatie
Sinds 2023 verloopt de validatie van salarisdata samen met andere Europese retailers. Dit wordt steekproefsgewijs gedaan door FLOCERT. Met dit audit project bundelen we controles van data op de verschillende locaties zodat de betreffende bananenplantages niet een controle van iedere retailer hoeven te verwachten.
Succesvol op weg
Ontdek meer over onze ontwikkelingen, mijlpalen en lopende projecten.
Bouwen aan de toekomst
De reis van onze bananen
Onze bananen komen via TFE uit Ecuador en via Fyffes uit Colombia. Met beide partijen werken we sinds 2010 samen en voor beide leveranciers geldt dat de naam en locatie van de bananenfarms bekend zijn. De bananen worden verscheept naar Rotterdam en Antwerpen. Nadat de bananen zijn gerijpt, worden ze naar distributiecentra van onze leden gebracht.

Onze partners
De langdurige relatie met onze bananenleveranciers TFE en Fyffes stelt ons in staat om het gevoelige onderwerp van leefbaar loon aan te pakken. Beide leveranciers waren voorlopers met het behalen van de Fairtrade certificering. Dit laat zien dat ze social compliance belangrijk vinden. Met TFE hebben we een direct sourcing traject uit land van herkomst op kunnen zetten zodat we een korte en transparante keten hebben. Met Fyffes werken we ook op een transparante manier langdurig samen.