Eiwittransitie
Samen naar meer plantaardig
Een meer plantaardig voedingspatroon heeft een lagere CO₂-uitstoot dan een voedingspatroon met dierlijke producten. Voor de productie van dierlijke eiwitten is namelijk veel voer nodig. En voor de productie van dit voer moet veel land en water worden gebruikt, wat een aanzienlijke belasting voor het milieu vormt. Bovendien bevat dit voer veel plantaardige eiwitten die ook direct door mensen kunnen worden gegeten. De verschuiving naar meer plantaardige voeding vermindert de emissie-uitstoot en het land- en waterverbruik, vergroot de energie-efficiëntie van onze voedselproductie en is beter voor de biodiversiteit. Bovendien is een meer plantaardig dieet goed voor de gezondheid van de meeste Nederlanders.
Superunie werkt aan een uitgebreid aanbod van plantaardige producten, waarmee de leden invulling kunnen geven aan de eiwittransitie en consumenten kunnen kiezen voor producten die minder CO2-uitstoot veroorzaken. Superunie heeft beleid en een aanpak opgesteld over hoe we richting geven aan deze eiwittransitie. In 2025 werken we per belangrijke productgroep een voorstel uit voor productaanpassingen voor onze leden. Zij hebben een belangrijk aandeel in de eiwittransitie en kunnen hun klanten beïnvloeden en inspireren door middel van marketing en communicatie. Daarmee helpen zij hun klanten met de keuze van producten voor een duurzamer voedingspatroon.

100% PLANTAARDIG
Superunie heeft het ‘100% PLANTAARDIG’-label ontwikkeld om consumenten meer duidelijkheid te bieden over producten die volledig vrij zijn van dierlijke ingrediënten én plantaardig eiwit bevatten.
Het label heeft als doel om bij te dragen aan de nationale doelstelling om in 2030 minstens 50% van de eiwitinname uit plantaardige bronnen te halen. Alleen producten die voldoen aan strenge criteria komen in aanmerking voor dit label. Het label is van toepassing op alle Eigen Merken van Superunie, waarvan de producten aan de eisen voldoen van het label. Het ‘100% PLANTAARDIG’-label biedt visuele duidelijkheid en helpt bij het maken van keuzes.
Er zijn vier labels:
- 100% plantaardig volgens receptuur (verspakketten)
- 100% plantaardig als alternatief voor producten met dierlijk eiwit
- 100% plantaardig + rijk aan eiwit (conform claimsverordening)
- 100% plantaardig + bron van eiwit (conform claimsverordening)
Toekenning van het label
Op basis van strenge eisen, die zijn vervat in een beslisboom wordt het label toegekend. De beslisboom is ontwikkeld om systematisch en transparant te bepalen of een product het “100% plantaardig” label mag dragen. De criteria zijn gebaseerd op zowel samenstelling als voedingskundige waarde van het product, in lijn met de Superunie-definitie van plantaardige producten én de Eiwitmonitor.
Definitie 100% plantaardig
Gebruik van ingrediënten van plantaardige oorsprong welke vrij zijn van dierlijke ingrediënten of dierlijke bijproducten zijn.