Impact in de theeketen
Nederland is een land van theedrinkers. In de 17e eeuw werd de warme drank in Nederland geïntroduceerd vanuit het Verre Oosten. Tegenwoordig is het met gemiddeld 3,2 koppen per dag de meest gedronken drank na water en koffie. Jaarlijks drinken we in Nederland 4,9 miljard liter thee. Op jaarbasis koopt Superunie circa vijf miljoen theepakjes direct in bij onze leverancier Bogawantalawa Tea Estates LTD uit Sri Lanka.
Voor onze leden zijn wij wereldwijd actief en als ketenspeler willen we het voortouw nemen in het verduurzamen van onze producten. Thee is een van onze focusproducten waarmee we een verschil kunnen maken in de supermarkt. Omdat Bogawantalawa eigen plantages heeft, is er direct zicht dat de thee met respect voor mens en milieu wordt verbouwd. Bovendien weten wij direct of er issues spelen. Dat heeft voordelen. Zo is onze eigen merkthee al vanaf 2010 Fairtrade-gecertificeerd, destijds als eerste huismerkthee van Nederland. Gevolgd door de enige klimaatneutraal-certificering in ons land sinds 2017. En we blijven stappen zetten: we willen de zekerheid van een leefbaar loon voor thee-arbeiders en gaan onderzoeken wat hun huidige inkomsten zijn.
Onze partners

Onze leverancier Bogawantalawa produceert thee op een aantal hooggelegen plantages, waar thee sinds 1869 wordt geproduceerd vanwege de geschikte geografische en klimatologische condities. Naast ervaring hebben ze een uitgebreid duurzaamheidsbeleid en veel initiatieven ontwikkeld om mens en milieu te sparen. Om de impact op het klimaat terug te brengen tot nul en zelfs klimaatpositief te worden, wekt Bogawantalawa onder meer eigen hernieuwbare energie op via waterkracht en de zon en wordt de CO2-uitstoot gecompenseerd door het herplanten van bos. Hierdoor is onze thee klimaatneutraal volgens de Climate Neutral Group. De Climate Neutral Group begeleidt bedrijven op gestructureerde wijze in de transitie naar klimaatneutraliteit. Dat doen ze onder andere door te helpen bij reductiemaatregelen en het mogelijk maken van compensatie. En ze toetsen of producten de Klimaatneutraal Gegarandeerd-certificering kunnen krijgen, zoals onze thee heeft. Zij kijken daarvoor naar het energie- en brandstofverbruik in de gehele keten, dus van plantage naar de winkel. De theeplantages van Bogawantalawa zelf zijn inmiddels ’s werelds eerste niet-gecompenseerde klimaatpositieve theeplantages.
Onze leverancier is ook een van de belangrijkste Fairtrade leveranciers in Sri Lanka. Hierdoor is bij ruim duizend supermarkten in Nederland onder ons eigen huistheemerk g’woon Fairtrade thee in de schappen te vinden. Werknemers ontvangen een ontwikkelingspremie voor de thee die op de Fairtrade markt verkocht wordt. Deze premie wordt beheerd door een speciaal opgerichte Joint Body, waarin zowel het management als de arbeiders zijn vertegenwoordigd. Samen beslissen zij democratisch hoe de Fairtrade premie wordt ingezet. Er wordt onder meer geïnvesteerd in gratis onderwijs en studiebeurzen voor de kinderen van de werknemers.
Bouwen aan de toekomst
De komende periode leggen we ons toe op verdere verduurzaming en meer transparantie in de theeketen. Daarbij zet Bogawantalawa zich dagelijks in voor het volledig klimaatpositief houden van de theeplantages en streeft het naar een klimaatinspanning zonder compensatie. Daarvoor kijken ze dagelijks naar nieuwe mogelijkheden. Een voorbeeld hiervan is het programma voor het herplanten van regenwoud op hun land om de natuurlijke klimaatbeheersing terug te krijgen. Ook wordt er gewerkt aan het inspireren van de jeugd voor een positieve toekomst. Zo zijn er kleine biologische velden bij de kleuterschool aangelegd voor de kinderen, om het belang te leren van het verzorgen van de bodem en hoe hun voedsel wordt verbouwd.
Ook het thema leefbaar loon komt aan bod in de theeproductie. Superunie heeft samen met andere Nederlandse supermarkten in CBL-verband vastgelegd dat we ons gezamenlijk inzetten voor een leefbaar loon in belangrijke productketens. Het toetsen hiervan en het zo nodig realiseren, is vastgelegd in het ‘Convenant Voedingsmiddelen’ op het gebied van Internationaal Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (IMVO). Samen met Bogawantalawa en deskundigen wordt een project opgestart om te bevestigen dat leefbaar loon wordt betaald aan de werknemers in de productieketen in Sri Lanka.