Impact in de theeketen

Nederland is een land van theedrinkers. In de 17eeuw werd de warme drank in Nederland geïntroduceerd vanuit het Verre Oosten. Tegenwoordig is het met gemiddeld 3,2 koppen per dag de meest gedronken drank na water en koffie. Jaarlijks drinken we in Nederland 4,9 miljard liter thee. Op jaarbasis koopt Superunie circa vijf miljoen theepakjes direct in bij onze leverancier Bogawantalawa Tea Estates LTD uit Sri Lanka.

Voor onze leden zijn wij wereldwijd actief en als ketenspeler willen we het voortouw nemen in het verduurzamen van onze producten. Thee is een van onze focusproducten waarmee we een verschil kunnen maken in de supermarkt. Omdat Bogawantalawa eigen plantages heeft, is er direct zicht dat de thee met respect voor mens en milieu wordt verbouwd. Bovendien weten wij direct of er issues spelen. Dat heeft voordelen. Zo is onze eigen merkthee al vanaf 2010 Fairtrade-gecertificeerd, destijds als eerste huismerkthee van Nederland. Gevolgd door de enige klimaatneutraal-certificering in ons land sinds 2017. En we blijven stappen zetten: we willen de zekerheid van een leefbaar loon voor thee-arbeiders en gaan onderzoeken wat hun huidige inkomsten zijn.

Onze leverancier Bogawantalawa leverde als eerste in de wereld klimaatneutrale thee

Waarom extra aandacht voor thee?

De productie van thee is arbeidsintensief en op sommige plantages ontstaan er problemen door het overmatig gebruik van onnatuurlijke meststoffen. Daarnaast maken periodes van extreme droogte en regenval, samen met de klimaatverandering, de teelt van thee steeds moeilijker. Dit kan gevolgen hebben voor de oogst en de inkomsten van de thee-arbeiders. Dankzij onze lange samenwerking met onze leverancier hebben wij kennis over hun inzet voor een duurzame theeproductie. Zo heeft Bogawantalawa de afgelopen tien jaar gewerkt om de eerste klimaatneutrale thee te leveren en zijn hun plantages nu ook klimaatpositief om een deel van de problemen te bestrijden. Er wordt groene energie ingezet, ze gebruiken natuurlijke meststoffen en planten bomen aan. Voor Bogawantalawa is het net zo essentieel als voor ons om een volledig transparante keten te hebben: van het eerste theeblaadje dat wordt geplant tot aan het kopje thee dat wij drinken. Zodat we samen een duurzaam proces kunnen garanderen.

De reis van onze thee

Al sinds 2005 werken wij samen met Bogawantalawa en kunnen we thee rechtstreeks importeren vanuit Sri Lanka. Deze hechte band heeft niet alleen voordelen voor de prijs, het werpt zijn vruchten ook af op onze duurzame ambitie. Dankzij ons directe contact, kunnen wij snel schakelen over allerlei onderwerpen. Zo hebben we de zekerheid dat onze thee zo duurzaam mogelijk wordt verbouwd voordat het wordt verscheept naar Nederland en naar onze distributiecentra van onze leden wordt gebracht.

Onze partners

Onze leverancier Bogawantalawa produceert thee op een aantal hooggelegen plantages, waar thee sinds 1869 wordt geproduceerd vanwege de geschikte geografische en klimatologische condities. Naast ervaring hebben ze een uitgebreid duurzaamheidsbeleid en veel initiatieven ontwikkeld om mens en milieu te sparen. Om de impact op het klimaat terug te brengen tot nul en zelfs klimaatpositief te worden, wekt Bogawantalawa onder meer eigen hernieuwbare energie op via waterkracht en de zon en wordt de CO2-uitstoot gecompenseerd door het herplanten van bos. Hierdoor is onze thee klimaatneutraal volgens de Climate Neutral Group. De Climate Neutral Group begeleidt bedrijven op gestructureerde wijze in de transitie naar klimaatneutraliteit. Dat doen ze onder andere door te helpen bij reductiemaatregelen en het mogelijk maken van compensatie. En ze toetsen of producten de Klimaatneutraal Gegarandeerd-certificering kunnen krijgen, zoals onze thee heeft. Zij kijken daarvoor naar het energie- en brandstofverbruik in de gehele keten, dus van plantage naar de winkel. De theeplantages van Bogawantalawa zelf zijn inmiddels ’s werelds eerste niet-gecompenseerde klimaatpositieve theeplantages.

Onze leverancier is ook een van de belangrijkste Fairtrade leveranciers in Sri Lanka. Hierdoor is bij ruim duizend supermarkten in Nederland onder ons eigen huistheemerk g’woon Fairtrade thee in de schappen te vinden. Werknemers ontvangen een ontwikkelingspremie voor de thee die op de Fairtrade markt verkocht wordt. Deze premie wordt beheerd door een speciaal opgerichte Joint Body, waarin zowel het management als de arbeiders zijn vertegenwoordigd. Samen beslissen zij democratisch hoe de Fairtrade premie wordt ingezet. Er wordt onder meer geïnvesteerd in gratis onderwijs en studiebeurzen voor de kinderen van de werknemers.

 

Bouwen aan de toekomst

De komende periode leggen we ons toe op verdere verduurzaming en meer transparantie in de theeketen. Daarbij zet Bogawantalawa zich dagelijks in voor het volledig klimaatpositief houden van de theeplantages en streeft het naar een klimaatinspanning zonder compensatie. Daarvoor kijken ze dagelijks naar nieuwe mogelijkheden. Een voorbeeld hiervan is het programma voor het herplanten van regenwoud op hun land om de natuurlijke klimaatbeheersing terug te krijgen. Ook wordt er gewerkt aan het inspireren van de jeugd voor een positieve toekomst. Zo zijn er kleine biologische velden bij de kleuterschool aangelegd voor de kinderen, om het belang te leren van het verzorgen van de bodem en hoe hun voedsel wordt verbouwd.

Ook het thema leefbaar loon komt aan bod in de theeproductie. Superunie heeft samen met andere Nederlandse supermarkten in CBL-verband vastgelegd dat we ons gezamenlijk inzetten voor een leefbaar loon in belangrijke productketens. Het toetsen hiervan en het zo nodig realiseren, is vastgelegd in het ‘Convenant Voedingsmiddelen’ op het gebied van Internationaal Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (IMVO). Samen met Bogawantalawa en deskundigen wordt een project opgestart om te bevestigen dat leefbaar loon wordt betaald aan de werknemers in de productieketen in Sri Lanka.

Dagelijks blijven inzetten op een verdere verlaging van de klimaatvoetafdruk